Blog

Hier vind je al onze verhalen die we hebben beleeft.

Dag 1

Ilse en Robin 

05/10/2018 & 06/10/2018 

'S ochtends om 5.30 verzamelden we op school om vervolgens met de bus naar Brussel airport te gaan. Na een anderhalf uur durende busreis, door gekke weggetjes langs het vliegveld kwamen we aan op het vliegveld. Dit was tevens het moment dat ik besefte dat ik (Robin) mijn bril was vergeten... Bij de douane zag ik dat er 150 mL deo in mijn handbagage zag, dus iedereen nog wat deo op doen omdat het zonde is om alles weg te gooien. Toch proberen mee te nemen maar helaas, het werd er uit gehaald. Ook werd ik er uit gehaald voor een test, maar dit was verder oke. Bij Ilse ging het ook niet helemaal vlekkeloos, ze was vergeten haar horloge af te doen dus bij haar ging het alarm af. Eenmaal door de douane heen moesten we nog wachten en wat eten.

Het inchecken en boarden ging toen heel snel. In het vliegtuig hebben we films gekeken en geslapen, wat toch nog best moeilijk is als de vrouw voor je de stoel op standje horizontaal zet, waardoor je dus geen beenruimte hebt. Het leek wel of we bij oma en opa op bezoek waren, zo veel eten kregen we. De lunch was prima, maar wel pittig (nu ik dit schrijf in India heb ik ondertussen al eten gehad wat minstens 10x zo 'spicy' is).

Na de landing op Mumbai, keken we meteen onze ogen uit (en kwam het zweet de poriën uit) de Indiase cultuur is meteen te herkennen. Reya en Advay, en de uitwisselingsstudenten uit Pune heetten ons welkom. Nadat Job zijn uitwisselingsstudent Advay om had gesprongen van blijdschap gingen we natuurlijk een groepsfoto maken. Al snel bleek dat we voor meerdere mensen daar een bezienswaardigheid waren... 

De busreis van Mumbai naar Pune, ook daar valt veel over te vertellen. Het was heel indukwekkend, meteen na 200 meter rijden kwamen we langs sloppenwijken waar honden langs de weg lagen, en meer afval op straat lag dar in kliko's. In de bus was het heel gezellig, iedereen was blij elkaar weer te zien en kregen natuurlijk weer volop Indiaas eten en snacks. Er was ook pizza gehaal, die door een iets onnauwkeurige gooi, tegen Noortjes rug aanbelandde. Na wat donuts, chips, pakjes drinken en flessen water gekregen te hebben, probeerden we toch te gaan slapen in de wat krappe, hobbelige bus. Dit lukte mij redelijk goed, mede doordat mijn stoel uit zichzelf steeds naar achter viel waardoor ik nu ook een een prettige, horizontale houding belandde. (Dit ten nadele van Jobs beenruimte) 

We hadden het plan om onderweg naar de macdonald's te gaan, voor avondeten, midden in de nacht. Helaas was deze gesloten. In dezelfde hal was ook een starbucks dus waren we niet voor niks uitgestapt langs een snelweg... 'Always coffeetime'. De medewerkers van de starbucks vonden dit natuurlijk ook een speciaal moment, met al die westerlingen en probeerden een selfie te maken met heel de groep, wat natuurlijk nooit past, maar allé. 

Bij aankomst op school werden we heel fijn ontvangen en na een bezoek aan de 'restroom' zonder wc papier of enige andere hygiënische voorzieningen splitsen we en ging iedereen naar zijn eigen gastgezin. Hier werden we ook weer heel gastvrij ontvangen en kregen we meteen aanbod voor allerlei eten en drinken. We hebben ontbeten, gedoucht en nog wat uurtjes geslapen. We werden wakker voor lunch en hebben om de hoek in een rockcafé met muziek van bands als ABBA en The Beatles een pizza, waar Ilse even veel chilikruiden over strooide als Nikita, onze host. Achteraf bleek dit een minder goed plan. 

We hebben nog even door de straat gelipen, wat best lastig is met al die gaten in de weg, riksa's overal, en mensen die je vanalles aan proberen te smeren, but we survived! 

De moeder van Nikta bood ons aan om naar de bioscoop te gaan omdat het te warm was voor andere activiteiten, dus wij naar 'Crazy rich Asians' gegaan in een bioscoop die meer leek op een Amerikaans casino dan  op een bioscoop in een Indiase wijk. Het was 
een hele leuke film, wel grappig dat er Fransen naast ons zaten.

We hebben nog even rondgekeken in het winkelcentrum en zijn vervolgens naar huis gegaan, met de riksa. 

'S avonds zijn we naar een typisch Indisch restaurant gegaan en hebben daar dosas gegeten.

Omdat we toch best moe waren zijn we meteen gaan slapen toen we thuis kwamen.


Dag 2

Ilse en Robin 

07/10/2018

Om 9 uur ging de wekker en hebben ontbeten, tosti's en cornflakes, om het maar Nederlands te houden.

We gingen naar Gandhi's tempel, hier kregen we een rondleiding en zijn vanalles te weten gekomen over het leven van Gandhi. 
Toen zijn we met de riksa naar een hindoeïstische tempel geweest waar we eerst een verse kokos kregen, en vervolgens op blote voeten de tempel binnen gingen. Dit was een hele gekke, maar leuke ervaring. Ook hebben we geprobeerd het eten van de tempel te eten, maar dit was toch echt te pittig. 

Dus toch maar naar de Mac gegaan, waar het kennelijk onmogelijk is om flesjes water te bestellen en moeilijk om het ijs uit de cola te halen (we vertrouwen het ijs in de mac niet). We stonden te wachten voor de taxi toen er een jongen naar ons toe kwam om een trommel te verkopen, Ilse begon te dansen op het trommelen, waardoor hij het niet kon laten deze ook in 

Dit keer gingen we met de taxi naar huis. Daar kregen we een Indische jurk en heel veel sieraden. 

Dag 3

Ilse en Robin 

08/10/2018

Vandaag moesten we vroeg opstaan, om 7 uur zou de schoolbus vertrekken. Uiteindelijk kwam deze pas om 7.25 (in deze tijd konden we nog een pak zelf meegebrachte pannenkoeken eten). 

In de bus en op school merkte je al snel dat ze echt tegen ons opkijken. Als we de kinderen aankeken, tikten ze elkaar aan en gebaarden naar elkaar dat ze stil moesten zijn, moesten lachen en zwaaien. Op school was er een grote ceremonie georganiseerd om ons te verwelkomen alsof we goden waren. We werden richting het sportveld begeleid omgeven door enthousiaste kinderen met allerlei instrumenten. 

Op het sportveld werden de Nederlandse en Indiase vlag gehesen, onder het gezang van de volksliederen. Hierbij werden we compleet uitgelachen door onszelf omdat we erachter kwamen dat het Wilhelmus toch niet zo makkelijk te zingen is als papegaaitje leef je nog. Dus als je niet voor schut wil staan, lees ff een keer het Wilhelmus door voor je naar India gaat.

De rest van de middag bestond uit het bezoeken van 2 museums. Hier heb ik 1 goed woord voor: zweet. 

We kwamen weer terug op school na een busreis waar het nog maar de vraag was of we deze zouden overleven, niet alleen omdat het zo druk was op de weg maar vooral omdat de buschaffeur reed als een baviaan die nogal gehaast was.

Op school stapten we meteen in de schoolbus die naar Nikita's huis ging. Terwijl we naar de bus liepen werden we uitgezwaaid door de kleinste kinderen van de school. Een jongentje in een van de bussen riep 'byebye ladies!' en vond het heel leuk dat we toen terugzwaaiden. 

In de schoolbus waren de kindjes eerst nog heel verlegen tot 1 jongetje het toch niet kon laten om te vragen waar we vandaan kwamen. Hierna volgden vele andere vragen en kwamen de kinderen allemaal om ons heen zitten om mee te luisteren en ook vragen te stellen. 'Excuse me, can you please take a photo of us?'.

Thuis hebben we snel wat rijst met aardappelsaus en groenten gegeten en hebben we gedoucht. Meteen weer door naar de Amanora Mall, een groot winkelcentrum met zowek goedkope kleren als dure Europese merken. Hier was heel de groep van de uitwisseling.

Na verplaatst te zijn van Macdonald's naar Domino's, naar nog een andere Indische pizzeria (dit omdat de Indische hosts het niet eens konden worden waar we wat gingen eten) belandde ik uiteindelijk in de Pizzahut met Dewi, Noortje en Sandra. 

Hierna ben zijn Renske, Noortje en ik nog door het winkelcentrum gelopen en hebben we bij de starbucks een koffie gedronken. Ook hier werden we aangekeken. Best gek dat mensen ons willen betalen om foto's van ons te maken. 

Het was een drukke, maar leuke dag. Morgen weer vroeg op dus op tijd slapen is wel nodig! 

Dag 4

Ilse en Robin 

09/10/2018

We moesten vandaag wederom om 6.15 opstaan om de schoolbus te halen. De dag startte met een introductie. Deze keer ook met andere kinderen van de school, ze presenteerden het nieuws, deden een sorot gebed en zongen het volkslied. Sandra gaf een presentatie over Nederland, Job speelde gitaar en Gitte zong daarbij. Dewi en Eef hebben een dans gedaan waarbij op het eine iedereen mee mocht doen. Je zag dat de kinderen heel graag mee wilden doen maar dat dit eigenlijk, volgens de leraren niet de bedoeling was. Hierna gaf de principal van de school nog een afsluitingswoordje en gingen we ontbijten.

De rest van de dag hadden we een druk programma. We speelden 'treasure hunting' waarbij we de weg door school leerden kennen. (Wat soms wat lastig ging omdat we werden opgehouden door een leerling die naar ons toekwam om om een handtekening te vragen, waarna zo'n 20 tot 30 andere leerlingen volgden).

Tijd voor lunch. Noortje en ik hebben ongeveer een kwartier gedaan om bij het lokaal te komen waar we zouden gaan lunchen. Dit omdat er nu zo'n 30 kinderen om ons heen stonden om, die ofwel om een handtekening te vragen, of om ons een hand te geven en 'good afternoon' te zeggen. Wat eigenlijk best gek is, wij voelen ons niet meer dan hun, maar ze zien ons echt als voorbeeld. 

Na de lunch hebben we muziekles gehad en kregen we een dans aangeleerd. 

Het was al weer tijd om naar huis te gaan, waar we een powernap namen. Deze liep alleen wat uit (lees 2 uur in plaats van 45 minuten).

Na de powernap zijn we naar een bar gegaan en hebben met zijn alle gechilled.

Dag 5

Ilse en Robin

10/10/2018

Na het ontbijt gingen we weer naar school waar we een soort yogales kregen in de nu al veel te warme sportzaal. Gelukkig mochten we nu wel een korte sportbroek aan. 
Na de yogales was er tijd voor ontbijt, vandaag kregen we deze van school. Het was eer soort rijst met limoensap, pinda's, ui en komkommer. 
Na nog wat rond te hebben gelopen en foto's met kinderen te hebben gemaakt begon de art activity. We kregen per drietal een stuk beton waar we stukken uit moesten hakken. Als deze allemaal bij elkaar wordt gelegd vormt dit een mooi figuur. Hoewel dit heel lang duurde was het toch wel leuk om te doen. 
Rond 1 uur, op het heetst van de dag, gingen er buiten wat typisch Indiase sporten doen. Onder andere kabaddi, dit was een heel leuk spel. Ondanks dat het eigenlijk veel te heet was hebben we toch allemaal ons best gedaan. 

Hierna was her alweer tijd om naar huis te gaan (rond 15u). Ilse en ik hebben weer een powernap gedaan en zijn toen naar Flying Saucer gegaan met de Riksa. Dit is de grootste bar/restarant rooftop van India. Het eten was er heel lekker. Er was live muziek en Nikita heeft hier ook nog wat liedjes gezongen. Speciaal voor werd 'de club' geopend, hier werden foto's van ons gemaakt alsof we gekke beroemdheden zijn.
Dit keer liepen we naar huis, wat ongeveer 10 minuten lopen is en ik gok dat we in die 10 minuten zo'n 8 keer zijn aangesproken door riskabestuurders of ze ons thuis konden brengen. We liepen toch maar gewoon verder. Eenmaal thuis aten we nog wat fruit en gingen slapen. Dag 6

Ilse en Robin

11/10/2018

Na zo'n 4 uur slaap stonden we op, aten wat en gingen naar school waar we macrame gingen doen. Met behulp van verschillende tecnieken van knopen een sleutelhanger en armbandje maken. Dit was best moeilijk maar heel leuk om te doen.

Nadat de armbandjes waren vastgeknoopt pakten we dus bus naar een dorpje ongeveer een uur rijden vanaf Pune. Hier bezochten we een basisschool. In Nederland is het verschil tussen een school in een dorp en in de stad niet goed te merken, maar hier was het toch wel heel duidelijk dat ze het in Pune zo slecht nog niet hadden. Op de school waren weinig/geen sanitaire voorzieningen, het was een heel klein schooltje met kleine lokalen waar naar verhouding veel kinderen in zaten. Eerst kregen we een welkomstwoordje waarna we minilesjes/spelletjes gingen verzorgen voor de kindjes. Van tekenles tot hoofd schouders knie en teen. Het was heel duidelijk te merken dat de kinderen ons bezoek leuk vonden, ze deden allemaal heel goed mee en hadden plezier. 

Tijdens lunchtijd kwamen er nog wat aapjes meekijken en kwam er ineens een harde windvlaag waardoor vanalles wegwaaide. Als je naar het toilet moest, kon je naar een huisje vlakbij gaan, dit was gewoon een huis van bewoners van het dorp. De wc was niet veel meer dan een gat in de grond met een emmer water erbij om het weg te spoelen.
Nadat de kinderen de polonaise hadden gelopen en nog meer tekeningen gemaakt hadden was het weer tijd om te gaan, natuurlijk zwaaiden alle kindjes ons uit.

Nu was het tijd voor hetgene waartegen iedereen een beetje opkeek, de 3 uur durende wandeling door de bergen. Dit omdat het nog zo warm was en we allemaal heel moe waren. Uiteindelijk bleek, vond ik, deze wandeling toch wel heel leuk. Na 531 foto's gemaakt te hebben en 2 liter zweet verder gingen we weer naar beneden, wat toch moeilijker was dan het leek, zo in het donker met gladde stukken en afgronden. Meneer van Kuijk was in dit verhaal degene die ons mee naar beneden hielp en naar beneden glibberende kinderen ving, credits naar hem.

Eenmaal bij de bus was het nog ongeveer een uurtje terugrijden naar school waar de taxi ons al snel op kwam halen. Snel in de douchen thuis en gaan slapen want dit was toch wel een lange dag.


Dag 7 

Ilse en Robin 

12/10/2018

Alweer de laatste dag in Pune vandaag. Deze dag heben we de dans nog een keer geoefend. Ook hebben we zoals de Indiërs in nederland gedaan hebben, minilesjes gegeven. We leerden ze wat Nederlandse woorden, gaven wat informatie over Nederland, lieten ze stroopwafels proeven en speelden fopbal met ze. 

'S avonds was het dan tijd voor het festival, waar bijna iedereen in mooie jurken uit ging. Wij gingen naar Symbiosis, hier was het heel druk en kon je vanalles eten. Het duurde anderhalf uur maar van die anderhalf uur hebben de Indiërs wel een gek feest gemaakt. Noortje en Job werden verkozen toch best geklede personen deze avond en moesten naar voren komen. Het was en geslaagde avond. Na 7 leuke dagen in Pune gaan we morgen weer terug naar Mumbai!

Dag 8

Ilse en Robin 

13/10/2018

Vandaag gaan we dan toch echt afscheid nemen van Pune en kennis maken met de hosts van Mumbai (sommigen dan toch..). Eerst naar school voor de uitreiking van de certificaten, waarbij alles toch iets minder soepel verliep. Mevrouw Heezius was gevallen en had toch wel heel veel last van haar arm. Voor de zekerheid zijn meneer van Kuijk en mevroue Heezius naar de dokter en vervolgens naar het ziekenhuis gegaan om uit tr sluiten dat het was gebroken. Helaas zat er toch een fractuurtje bij haar elleboog, dit was natuurlijk voor iedereen schrikken. Omdat de hosts uit Mumbai op ons aan het wachten waren zijn we zonder mevrouw Heezius naar Mumbai vertrokken met de bus, zodat ze in Pune nog even rust kon hebben voor dat ze 5 tot 6 uur in een hobbelige bus moet zitten.

Het afscheid in Pune was heel emotioneel. Te bedenken dat je iemand waarmee je zo veel hebt gedeeld en 2,5 week (1,5 in Nederland en 1 in Pune) mee samen hebt geleefd zomaar achterlaten en misschien nooit meer gaat zien, is toch wel moeilijk. Na vele knuffels was het dan toch tijd om te vertrekken. Meneer van Kuijk met 18 leerlingen op naar Mumbai! 

Na een bustocht van 5/6 uur met een buschauffeur die geen Engels spreekt kwamen we aan in Mumbai waar ze al op ons stonden te wachten. We kregen bloemenblaadjes over ons heen en een Bindi, zo'n rode stip tussen je wenkbrauwen. We hebben nog even gedanst met z'n allen. De stip leek aan het eind van de avond alleen meet op een schotwond dan op een stip omdat het hier nog warmer is dan in Pune, dus alle stippen waren uitgelopen.
Toen iedereen nat was van het zweer was het dan tijd voor de groepsfoto (in plannen zijn ze schijnbaar nog niks beter geworden). 

Ik werd opgehaald door de ouders van mijn host en na een douche ben ik gaan slapen.


Dag 9

Ilse en Robin 

14/10/2018 

De eerste dag in het nieuwe gastgezin. Natuurlijk is dit nog wat wennen maar we kunnen het goed met elkaar vinden. Ik kreeg tijd om uit te slapen na de vermoeiende reis van gisteren.

Het is zondag dus waren we vrij in wat we gingen doen. Wij gingen wat shoppen in de mall en aten verschillende soorten dosas bij 'banana leaf' een bekend restaurant in de mall. 

Hierna gingen we terug naar ons appartement en heb ik weer een powernap gedaan, wat echt wel nodig is. Doordeweeks heb je een druk programma en het is er heel heet en benauwd (vandaag 35°C). 

Voor 's avonds stond lasergamen op de planning. Samen met Noortje, Brent, Pleun, meneer van Kuijk en de hosts. We speelden Nederland vs India en natuurlijk won het Nederlandse team. 😉

Mijn host en ik gingen iets eerder dan de rest omdat we nog een heel eind naar huis moesten rijden en het al best laat was.

Morgen de eerste dag op schoolz dat betekend dus weer vroeg opstaan...

Dag 10

Ilse en Robin 

15/10/2018

De eerste dag op school vandaag, omdat ik best ver weg woon (45 min met de taxi) moet ik vroeg opstaan. Het is wel handig om de weg door school een beetje te weten dus begonnen we met de schooltour. Na alle 6 verdiepinngen gezien te hebben gaan we wat eten in de bus ondereg naar de Akanksha foundation school, een school voor de wat armere kinderen in Mumbai. 
Ik verwachtte echt een vervallen schooltje, maar het zag er allemaal best prima uit.

Samen mrt mijn host en 2 leerlingen van de school hadden we gesprekken over de school, hun hobby's, familie, sport, etc. de kinderen spraken heel goed Engels. Ook leerden we ze hoe je het beste een powerpoint presentatie maakt, met allerlei plaatjes, thema's en animaties. 

Hoewel iedereen al best heel moe was gingen we nog terug naar de Jamnabai Narsee school om de rest van de middag te vullen met pratende kaarsen, vogeltjesdans (waarbij de leraar, een man die eerst priester was, het nodig vond om mee te neuriën in de microfoon) en nog wat anderde dansjes. Om vervolgens toch maar te beginnen aan de icebreakers, een manier om elkaar beter te leren kennen. 

Helemaal, gesloopt van deze dag ging iedereen weer naar huis. Waar ik een powernap heb gedaan. Toen ik wakker werd vertelde mijn host dat er iemand in dit appartementencomplex woont die 3 jaar geleden heeft meegedaan aan het EumInd programma. Haar heb ik toen ontmoet en we hebben nog even staan praten. 

Omdat het nog geen bedtijd was maar we niet meer iets heel actiefs wilden gaan dken hebben we een film gestart op netflix. Het duurde ongeveer een half uur voor we allebei in slaap vielen. Ik nog even een blog geschreven en ik ga nu toch maar slapen..

Dag 11

Ilse en Robin 

16/10/2018

Vandaag is Lotte jarig, op de langste schooldag van het hele programma in Mumbai. We moesten om 6.30 al op school zijn. Dat betekent voor mij om 6 uur de taxi pakken. Zo vroeg omdat we vandaag naar Dhobi Ghat gaan, een wasserette waar ze alle kleren langs de straat te drogen hangen. Dit was best interessant om te zien. Ook hoe mensen daar zonder schaamte zich uitkleden om zichzelf te wassen terwijl er een groep toeristen langskomt. We werden wederom van alle kanten aangestaard. 

Hierna hebben we door Mumbai gelopen en zijn bij de Indian gateway geweest, dit was heel toeristisch maar zeker heel mooi. We kregen wat vrije tijd die de meesten vulden met lunch en souvernirs kopen. Waarbij je natuurkijk zo veel mogelijk moest afdingen, zo begon je vaak rond de 2000 roepies en eindigde je rond de 300. Als je dan zei dat je maar 250 roepies bijhad was het ook goed. 

De Indische hosts wilden ons graag de plek laten zien waar op 26 november 2008 een aanslag is geweest, de kogelgaten zaten in het plafond en in de muren.

Ook hebben we nog 2 museums bezocht. 1 daarvan was een Gandhi museum, hier hebben de meesten een powernap gedaan aan een tafel terwijk meneer van Kuijk met een paar leerlingen naar boven ging om interessante verhalen over Gandhi's leven aan te horen. 
In het 2e museum kregen we een rondleiding. Hier waren meer indrukwekkende dingen te zien zoals 'the tower of silence' dit verhaal is zeker het lezen waard op het internet.

Na een lage terugreis kwam ik thuis waar ik wat Indische jurken geoast heb voor de culturele avond morgen.

Dag 12 

Ilse en Robin 

17/10/2018

Vandaag is een korte, rustige dag.
We beginnen op school, met sport. Opnieuw werden er nieuwe Indische spellen gespeeld, maar ook werd er gebasketbalt en gevoetbalt. Dit was van 7 tot 9 's ochtends, en nu was het eigenlijk al te warm om te sporten. 

Bezweet kwam iedereen samen in de de kantine om te ontbijten. 

Hierna gingen we jewellery, tiedye en een tas maken. Bij tiedye heb je speciale manieren om een doek op te vouwen, knopen of elastieken er om heen te doen en vervolgends in de inkt te doen, zo komt er een mooi patroon.

Om het nog een beetje educatief te houden gingen we ook nog chemistry experimentjes doen. 

'S avonds was dan de cultural evening, waar iedereen in Indische kleren kwam, van beide scholen optredens werden gegeven en certificaten werden uitgereikt. Mocht je hiervan foto's zien, don't blame us dat we er allemaal opstaan alsof we nog niet klaar waren voor de foto, de fotograaf leek nogal haast te hebben.
 

Dag 13

Ilse en Robin 

18/10/2018

Na de ochtend geskipt te hebben word ik wakker. Het is vandaag weer een festivaldag dus is er geen school. Omdat het de laatste dag is dat ik nog geld nodig zal hebben, ga ik met mijn host naar een klein winkelcentrum waar ik nog wat souvernirs heb gekocht. Hierna was het potluckparty bij Sabeer, een van de hosts. Het huis van buiten zag er uit als een normaal Indisch huis, maar als je binnenkwam leek het net of je in een dikke villa stond. Nouja goed, het was een hele gezellige avond waar we om 24u de verjaardag van Lina nog gevierd hebben. Morgen is het alweer de laatste dag dus nu nog ff genieten. 
Jimdo

You can do it, too! Sign up for free now at https://jimdo.nl/